De soorten ongedierte die je kunt tegenkomen, zijn oneindig. Ongedierte oftewel plaagdieren worden zo genoemd, omdat mensen last en/of schade ondervinden van de aanwezigheid van ongedierte. Dit artikel zal dieper ingaan op twee zeer bekende soorten van ongedierte, namelijk de houtworm en de wesp.

Red je hout van houtworm

Een van de hardnekkigste plagen, waarmee we te maken krijgen, is de houtworm. De houtwormen zijn kleine insecten, die het hout aantasten. Doordat dit ongedierte zich verstopt in het hout is het moeilijk te herkennen. Toch zijn er een paar manieren, waarop je kunt uitvinden of je met een houtworm te maken hebt. Ten eerste vind je veel hoopjes zaagsel rondom houten voorwerpen door het knagen van de houtworm. Ook het aanwezig zijn van vele gaatjes in je houtwerk kan op de aanwezigheid van een houtworm wijzen, aangezien dit ongedierte hele gangen creëert in ons hout. Als laatste kan de aanwezigheid van veel kevers rondom en wormpjes op het hout duiden op een plaag.

Zijn houtwormen schadelijk?

Dit ongedierte valt zeker in de categorie schadelijkste soorten van ongedierte. De houtwormen vreten je houten meubels en vloeren aan, waardoor deze in het ergste geval stuk kunnen gaan. Eveneens kunnen houtwormen zich nestelen in je houten dakconstructies, waardoor instortingsgevaar kan optreden als je er niet tijdig iets aan doet.

Bestrijden van de houtworm

Je kunt de houtworm zelf bestrijden, ofschoon het een moeilijke taak is om zowel de volwassen kevers als de larven volledig uit te roeien. Zelf bestrijden, doe je door middel van hete temperaturen of hele koude temperaturen in je woning te creëren. Een tweede manier is om het aangetaste hout te behandelen met petroleum, want houtworm sterft wanneer het met deze substantie in aanraking komt. Ook kun je kiezen voor een speciaal houtworm gif. Beter is vaak om de bestrijding van houtworm door een specialist te laten doen. Contacteer bijvoorbeeld de Bestrijdingsservice en zij sturen een lokale specialist naar je toe. Deze bestrijdt zowel de kevers, als de larven, als de eitjes met gif, waardoor je plaag in een keer is opgelost.

 

Onze jaarlijkse last

Elk jaar komen wespen terug en dat maakt ze een van de irritantste plaagdieren. Is er geen sprake van een wespennest, dan is de overlast redelijk beperkt. Zit er wel een nest, dan kun je de wespen alleen bestrijden door een professional in te schakelen, want een wespennest is goed verscholen en zul je niet zo maar ontdekken. De aanwezigheid van een wespennest herken je door vele rondvliegende wespen in en rondom je woning. Een wespennest ziet eruit als een papieren bolletje. Wil je zekerheid, dan moet je de wespen volgen. Als ze verdwijnen in het naar papier uitziende hol, dan heb je te maken met een nest. Ga vooral niet zelf aan het nest friemelen, want wespen beschermen hun nesten vrij agressief.

Wat kun je zelf ondernemen?

Zelf een wespennest verwijderen, is geen optie. Wel zijn er een paar handige manieren, waarop je kunt voorkomen dat een wespennest gecreëerd wordt bij jouw woning. Ten eerste kun je gaten en voegen dichten, zoals een spouwmuur. Ten tweede kun je een nep wespennest kopen en die op een duidelijk zichtbare plek ophangen. Dit jaagt wespen weg. Wespen kun je ook verjagen met scherpe geuren, zoals kruidnagel en azijn. Je kunt ook wespen vangen met speciale vallen. Een wespennest moet je door een professional laten verwijderen, omdat dit minder gevaarlijk is. Een professional van de Bestrijdingsservice zal het wespennest helemaal voor je verwijderen zonder dat je kans loopt om gestoken te worden.