Rozenboog

Een rozenboog is een tuindecoratie, die de ingang van een tuin kan markeren. Rozenbogen worden meestal van metaal gemaakt. De constructie vormt een raster, zodat klimrozen en/of andere klimplanten de boog kunnen begroeien.

Een pergola is een constructie van latten op hoge palen in de tuin waar langs allerlei planten kunnen groeien. Meestal is deze gemaakt van hout of metaal. Pergola’s worden vaak tegen de gevel van een huis of ander gebouw geplaatst. Een pergola dient meestal als overkapping boven een terras of pad om schaduw te geven.

Bij een pergola hanteert men de volgende termen:

  • Staanders: dit zijn de palen waaraan de hele constructie is “opgehangen”.
  • Liggers: dit zijn de langste dwarsbalken; ze verbinden onderling de staanders.
  • Schoren: halen de horizontale beweging uit de constructie (maken de constructie stijf).
  • Ruiters: dit zijn de korte balken die haaks op de liggers komen te liggen.

 

Met een rozenboog tover je je tuin om in een romantische plek, waar je vele uren wilt vertoeven tussen je favoriete bloemen en planten. Je kunt hiermee een prachtige entree van je tuin maken. Je komt binnen onder een roze of rode rozenhemel. Plaats enkele rozenbogen achter elkaar en je hebt een tunnel van rozen. Naast klimrozen kun je ook andere klimplanten tegen het boograster laten groeien. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes en breedtes, van materialen als hout, kunststof of metaal. Bepaal zelf wat het beste in je tuin past en geniet de hele zomer van een schitterend gedecoreerde rozenboog.

 

PicknicktafelParkbankKinderbettTable plianteTable pliante